Vývar pre deti, teľacie párky či zeleninový demi glace: Ochutnajte nové výrobky z poctivého slovenského mäsa

Na tento rok sme si v našej vranovskej kuchyni pre vás pripravili viacero rôznych noviniek. Všetky však majú jedno spoločné – sú vyrobené z najlepších lokálnych surovín a teľacieho či hovädzieho mäsa svetovej kvality.

Vývar pre deti, teľacie párky či zeleninový demi glace:  Ochutnajte nové výrobky z poctivého slovenského mäsa

Naším poslaním je prinášať na slovenské stoly kvalitné, poctivé a zdravé potraviny. Preto naše mäso a výrobky neobsahujú žiadnu chémiu či prísady navyše, spĺňajú najprísnejšie kritériá kvality a sú vždy šťavnaté a plné chuti. Presne tak, ako to má byť.

V poslednej dobe sme pilne pracovali, aby sme pre vás pripravili viacero chutných noviniek, ktoré by sme vám radi bližšie predstavili v tomto článku.

S láskou a trpezlivosťou ich v našej vlastnej podnikovej kuchyni vo Vranove nad Topľou pripravujú talentovaní šéfkuchári z projektu Šuhajíci pri panvici, a to z najlepších lokálnych surovín a hovädzieho či teľacieho mäsa a kostí z vlastného chovu.

Teľací vývar ako má byť

Zloženie: pitná voda, teľacie kosti a teľacie mäso 50 %, mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľa, cesnak, pór, petržlenová vňať, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, jedlá soľ

Vývar sme varili tradičným spôsobom podľa domácej receptúry až 20 hodín. Na prípravu sme použili mäso a kosti z teliatok z nášho vlastného chovu a výhradne kvalitné slovenské suroviny. 

A práve vďaka tomu je finálny výsledok ešte jemnejší, mäsitý a s minimálnym množstvom tuku. Skrátka taký, aký má byť. 

Doprajte si túto delikatesu bez toho, aby ste strávili hodiny za sporákom. Namiesto toho vám ho uvaríme v našej vranovskej kuchyni a vy ho použijete ako základ do polievok a omáčok či ako náhradu bežných dochucovadiel.

Demi glace vo vegánskej verzii

Zloženie: baklažán, karfiol, červená repa, mrkva, cesnak, cibuľa, pór, zeler stopkový, brokolica, biele víno, xantanová guma, jedlá soľ, shitake, čierne korenie, bobkový list, čili

Hoci sa živíme primárne predajom mäsa, nemyslíme si, že by ho človek nutne mal jesť stále. Jedzme pokojne menej mäsa, ale keď už, nech je čo najkvalitnejšie.

Preto nám napadlo, že by sme mohli obľúbenú omáčku demi glace pre našich zákazníkov pripraviť aj vo vegánskej verzii. A ako tušíte, aj v tomto prípade sú pre nás dôležité najmä tri veci – špičkový recept, poctivá a trpezlivá príprava a tie najlepšie možné suroviny.

Náš rastlinný demi glace sme varili až 15 hodín a veríme, že nesklame ani tých najnáročnejších. Použili sme iba zeleninu od lokálnych pestovateľov a domáce suroviny v bio kvalite.

Výrobok využijete na prípravu omáčok a na ochutenie rôznych jedál.

Trhané mäso: Klasické, barbeque či s chuťou Ázie

Zloženie: hovädzie mäso z vlastného chovu, soľ, čierne korenie + zmes korenín a koreňovej zeleniny v závislosti od príchute

V spolupráci so šéfkuchárom Ferom Sedlákom vznikli tri varianty trhaného hovädzieho – Classic, Asia a BBQ Rub, ktoré sa od seba líšia použitou zmesou korenia a zeleniny pri príprave.

Hovädzie v tradičnej – Classic verzii je naložené len do zmesi soli a čierneho korenia. Môžete si ho doma skombinovať s ľubovoľnou ingredienciou, a to podľa vlastnej chuti alebo receptu.

Trhané mäso BBQ Rub je inšpirované chuťou originálneho amerického barbeque receptu. Na jeho prípravu sme použili koreňovú zeleninu a pestrejšiu zmes korenia. Najlepšie chutí napríklad v poriadnom burgeri či tortille.

Nevynechali sme ani chute Ázie, ktoré dnes ľudia podľa šéfkuchára veľmi vyhľadávajú. Základ chutí v trhanom mäse Asia tvorí zázvor, sójová omáčka, jarná cibuľka a čili. Výborne sa hodí napríklad do BAO žemlí či ako základ panázijského burgeru.

Základ pre všetky tri výrobky je spoločný. Pochopiteľne je ním naše kvalitné hovädzie mäso z vlastného chovu, ktoré pečieme 12 až 16 hodín pri stabilnej teplote 90 °C.

Následne k nemu pridávame iba koreniny a základné suroviny, pričom nepoužívame žiadne umelé urýchľovače, dusitany, vegety či prášky s obsahom glutamanu.

Mäso si najskôr marinujeme, následne vákuujeme a potom ho necháme deň zabalené. Cieľom tohto procesu je, aby korenie nezostalo len na povrchu, ale aby ním nasiakol celý objem mäsa. Výrobok si už len potom doma zohrejete a skombinujete s chutnými prílohami. 

Teľacie a hovädzie párky

Zloženie: hovädzie alebo teľacie mäso, tuk, soľ, cesnak, sladká paprika, čierne korenie, voda, prírodné črievko

Všetko potrebuje svoj čas a tak, ako to bolo pri väčšine našich produktov, aj teraz sme sa už dlhšie pohrávali s nápadom prísť na trh s párkami, ako majú byť. 

Skrátka poctivé párky vyrobené z mäsa z mladého hovädzieho či teľacieho dobytka, tak ako sa sluší a patrí. Bez akýchkoľvek konzervantov či éčok. Len čisté mäso, koreniny a prírodné črievko.

Sme radi, že tento nápad už nevisí len niekde vo vzduchu, ale už aj v našej chladničke.

Do ponuky Krava&Company tak tento rok prichádzajú naše párky. Ako inak – v prvotriednej kvalite a s delikátnou chuťou. Na výber máte hneď dva varianty, a to teľacie a hovädzie párky.

Stálice v našej ponuke 

Hovädzí vývar: Poctivý do špiku kostí

Zloženie: pitná voda, hovädzie mäso a kosti 50 %, mrkva, petržlen, zeler, pór, cibuľa, cesnak, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, jedlá soľ, petržlenová vňať

Hovädzí vývar sme varili poctivých šestnásť hodín na slabom ohni, aby sme z neho vytiahli čo najvýraznejšiu chuť. Použili sme pritom iba mäso a kosti z mladých býkov z nášho chovu a kvalitné slovenské suroviny.

A výsledok? Vývar taký silný, až vás prenesie do spomienok na polievku od vašej starej mamy.

Ušetrite hodiny varenia a namiesto bežných dochucovadiel použite tento výrobok. Hovädzí vývar sa vám hodí na prípravu tmavých omáčok, polievok alebo pečeného mäsa.

Demi glace: Omáčka hustá ako med

Zloženie: pitná voda, hovädzie mäso a kosti 50 %, mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak, paradajkový pretlak, červené víno, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, tymian, pór, jedlá soľ

Demi glace je bohatá hnedá omáčka z francúzskej kuchyne. Jej základ tvoria špičkové hovädzie kosti, koreňová zelenina, paradajkový pretlak a kvalitné červené víno. To všetko spolu varíme a následne redukujeme minimálne 24 hodín. 

A či ten čas stojí za to? Jednoznačne áno.

Výsledkom je silný vývar s mimoriadne intenzívnou chuťou a sirupovou konzistenciou. Využijete ho napríklad na vylepšenie gulášu, ako základ omáčok k steakom či ako náhradu bujónu pri príprave mias.

Kto je Krava&Company

Sme slovenský podnik a rodinná farma. Spoločne s našimi kravami Vlastami, ktoré patria k plemenu limousine, nás nájdete vo Vranove nad Topľou. 

Naše zvieratá žijú celý rok na vzduchu pod holým nebom, pričom dostávajú len prírodné krmivo bez GMO a chémie, ktoré si dokonca sami vypestujeme.

Za kvalitou nášho mäsa si stojíme. Sami ho konzumujeme a dávame našim deťom. Spočiatku sme však chceli vyprodukovať vlastné hovädzie len pre našich najbližších.

Rýchlo sme ale pochopili, že poriadne mäso si zaslúžia jesť všetci. Rodina. Kamaráti. Vy.

Preto sme namiesto pár kráv kúpili v roku 2013 hneď dva kamióny dobytka. A pustili sme sa do boja. Za lahodné mäso, poctivý chov a udržateľné farmárčenie. 

Kde nás nájdete

Všetky spomenuté výrobky a aj mäso ako má byť nájdete v našej kamennej predajni na Budovateľskej ulici vo Vranove nad Topľou.

Navštívte nás. Potešíme sa, ak sa u nás zdržíte a dáte si s nami kávu. S výberom vám radi poradíme.

Ak by bol pre vás Vranov predsa len príliš ďaleko, nemusíte byť vôbec smutní. Naše mäso a výrobky nájdete prakticky v každom meste u niektorého z našich partnerských predajcov

Ich zoznam rozdelený podľa krajov nájdete na našej web stránke.

Ponuka a cena mäsa a výrobkov sa môžu u každého predajcu líšiť. Presné informácie vám ponúkne každý obchodník priamo na predajni.

Zdieľajte na sociálnych sieťach
mohlo by vás zaujímaŤ
Nemusí mať červenú farbu ani byť čerstvé. Spoznajte najväčšie mýty o hovädzom mäse

Nemusí mať červenú farbu ani byť čerstvé. Spoznajte najväčšie mýty o hovädzom mäse

Spôsobujú priberanie aj závislosť: Čo sú ultra-spracované potraviny a čím ich nahradiť?

Spôsobujú priberanie aj závislosť: Čo sú ultra-spracované potraviny a čím ich nahradiť?