Ako spoznať kvalitné hovädzie už na pulte? Všímajte si tieto poznávacie znaky

Možno sa vám stalo, že ste si z obchodu priniesli hovädzie, ktoré sa zakrátko pokazilo. Alebo nebolo také chutné, ako ste očakávali. Aby ste si nabudúce kúpili mäso ako má byť, pri pulte si všímajte najmä toto.

Ako spoznať kvalitné hovädzie už na pulte? Všímajte si tieto poznávacie znaky

Vyberte si mäsko v prirodzenej farbe

A začnime tým, čo vidíte ako prvé – farbou. Kvalitné hovädzie a teľacie mäsko síce spoznáte podľa rôznych odtieňov červenej a bordovej, ale neplatí to tak vždy. 

Poctivá teľacina sa totižto vyznačuje jemnou ružovou farbou, zatiaľ čo mäso po suchom zrení je na povrchu až sivé. Čiže záleží od toho, aké mäso si kupujete. 

Navyše, keď hovädzinu vybalíte, začne miestami hnednúť.

Zmena farby neznamená, že sa kazí. Jednoducho ide o chemickú reakciu, ktorá vzniká vtedy, keď prichádza mäso do kontaktu so vzduchom.

A keďže v obale ho od vzduchu delí ochranná atmosféra, pri pulte si hnedé odtiene nevšimnete.

Ak by ste predsa len zbadali v obchode mäso, ktoré začína hnednúť, zbystrite. Tento kus nie je čerstvý.

V prípade, že mäso vytiahnete z obalu a jeho farba zostane dokonale červená aj potom, kúpili ste si mäso plné dusitanu sodného.

Tento konzervant síce zabráni oxidácii mäsa, a teda aj jeho zhnednutiu, no už nemôžete rátať s kvalitou, aká má byť.

Žiadny kyslý a štipľavý zápach

Možno nakupujete mäso pri čerstvých pultoch, kde ho ovoňať nemôžete. No ak ho vyberáte z chladiarenských boxov, určite si k nemu privoňajte.

Zrejme si hovoríte, že nepoznáte správnu vôňu a nebudete vedieť rozoznať jeho kvalitu. Nemusíte sa však obávať.

Stačí len posúdiť, či sa z mäsa nešíri kyslý až štipľavý zápach. Prípadne či nepripomína hnilobu. Tieto charakteristiky sú jasnou stopkou a naznačujú vám, že mäso nie je dobré.

Naopak, ak cítite neutrálnu vôňu, ktorá vám ničím neprekáža, pravdepodobne ste narazili na kvalitný kúsok. Ten si môžete smelo hodiť do košíka. 

Vyhnite sa hovädzine z opačnej strany sveta

Keď budete najbližšie kupovať mäso, dobre sa pozrite na etiketu. Aká krajina je na nej uvedená? Totižto aj od toho závisí, či si na hovädzom naozaj pochutnáte.

„Krajina pôvodu je jedno z najzákladnejších kritérií kvality. Pokiaľ máme čerstvé mäso, je to relatívne krátky čas, kým prejde od porážky na spracovanie a následne na pulty.

Ak je na obale napísané napríklad Španielsko a uvedená trojtýždňová záruka, sedliacky rozum nepustí. Keď dáme takéto trojtýždňové mäso do chladničky, nevydrží. Už sú v ňom použité konzervanty, ktoré zabraňujú rozpadaniu mäsa a ktoré predlžujú jeho záruku,“ vysvetľuje Marián Petrík, ktorý založil predajňu s poctivým mäsom Farm House

Ideálne teda urobíte, ak budete nakupovať mäso, ktoré pochádza zo Slovenska alebo z krajín, ktoré sú nablízku. Ak hovädzina precestuje pol sveta, nie je skrátka možné, aby bola čerstvá.

Jedine naoko s použitím prídavných látok, ktoré jej uberajú na kvalite.

Navyše, čím je krajina pôvodu vzdialenejšia, tým menšia pravdepodobnosť, že sa dozviete viac o chove a praktikách tamojších farmárov.

Musí držať pokope 

Pri pohľade na hovädzinu vám tiež odporúčame sledovať textúru. Mäsko nemá byť príliš mäkké, no zas ani veľmi tuhé.

A hoci je už dávnejšie po spracovaní, nemôže sa rozpadávať. Práve naopak. Musí držať pekne pokope, a to aj bez pridávania nezdravých konzervantov.

Takisto ak sa vám zdá mäso mazľavé alebo lepkavé, narazili ste na ďalší znak nekvality.

Balenie bez poškodení 

Všimli ste si, že obal je špinavý alebo dokonca poškodený? K tomu mohlo dôjsť pri balení mäsa, preprave alebo vykladaní v predajni. Tak či onak, výrobca s obchodníkom si vás týmto nezískajú. Skôr naopak.

Zlé balenie vás nielenže odradí od nákupu, ale môže mäso znehodnotiť. A pokazený kus si domov iste doniesť nechcete.

Okrem obalu si pozrite aj etiketu. Je na nej všetko, čo potrebujete vedieť? Pôvod, dátum spotreby alebo to, z akého zvieraťa mäso pochádza? Ak sa vám niečo nezdá, jednoducho mäso odložte späť do chladiaceho boxu.

Tuk po celom svale 

Tukové mramorovanie spoznáte podľa jemných tukových škvŕn či pásikov. Tie sa však nachádzajú len vnútri svalu, nie na povrchu.

Zatiaľ čo niekto má rád chudšie mäso, iní si s obľubou pochutnajú na poriadne šťavnatej a tukom prerastenej hovädzine. Ktorý variant je lepší?

Vždy si vyberajte mäso, ktoré má jemný tuk rozložený po celkom svale. Čiže nesmie byť príliš prerastené, ale ani veľmi chudé.

Pre tých z vás, ktorým tuk príliš „nevonia“, pripomíname, že práve ten dodáva mäsku chuť, jemnosť a šťavnatosť. Navyše, počas tepelnej úpravy sa dosť tuku vyparí alebo odtečie. Takže mäso nebude mastné, ale presne také, aké má byť.

Najneskorší dátum spotreby 

Uvádzaním dátumu spotreby vás chovateľ informuje, dokedy môžete mäso bezpečne zjesť. Samozrejme, to všetko za predpokladu, že ho budete skladovať tak, ako je uvedené na balení.

Po uplynutí tohto dátumu to už príliš bezpečné nie je a zostáva na vás, čo s mäsom urobíte.

V každom prípade si z obchodu berte také kusy, pri ktorých je spotreba uvedená v čo najneskorší deň. Máte tak istotu, že vám mäsko vydrží dlhší čas a v takej kvalite, aká má byť. 

Zdieľajte na sociálnych sieťach
mohlo by vás zaujímaŤ
V Británii sme denne spracovali 5-tisíc kusov dobytka. Naučilo ma to tvrdej práci, hovorí mäsiar Veliký

V Británii sme denne spracovali 5-tisíc kusov dobytka. Naučilo ma to tvrdej práci, hovorí mäsiar Veliký

Zo zákulisia rodinného vinárstva: Ako sa bobule hrozna premenia na víno?

Zo zákulisia rodinného vinárstva: Ako sa bobule hrozna premenia na víno?